Met de vernieuwde privacywetgeving op komst en de maatregelen die we nemen in onze ondernemingen is het goed om ook nog eens kritisch te kijken naar onze eigen privacy en de beveiliging daarvan. Want heeft u er zelf wel al alles aan gedaan om te voorkomen dat anderen bij uw persoonlijke gegevens kunnen komen?
Met deze 10 tips om te voorkomen dat u gehackt wordt, kunt u dit nu gemakkelijk zelf checken.
- Eerst en vooral; maak uw wachtwoorden zo lang mogelijk en gebruik zowel (hoofd)letters als cijfers en tekens. Kies daarbij verschillende wachtwoorden voor belangrijke sites en verander ze regelmatig. Hoe verleidelijk het ook is, bewaar uw wachtwoorden niet op de computer. Kies voor een goede app die beveiligd is met een sterke versleuteling, zoals Last Pass, KeePass of 1Password en bewaar uw wachtwoorden hierin.
- Check regelmatig of uw antivirusprogramma nog up-to-date is en laat het geregeld alle apparaten scannen op infecties. Negeer geen updates van programma’s en schakel een eventueel meegeleverde firewall altijd in.
- Wellicht overbodig om dit nog eens te vermelden, maar we doen het toch; verstrek een kopie van uw legitimatiebewijs alleen als dat wettelijk verplicht is. Alleen overheidsinstanties, werkgevers, zorgverzekeraars, notarissen en banken mogen vragen om een kopie van het paspoort of een ID bewijs. Veel instanties, zoals hotels in Nederland, mogen dit helemaal niet vragen, terwijl ze dit vaak wel doen. Zij kunnen volstaan met het noteren van de gegevens. Mocht er een kopie gemaakt worden van uw legitimatiebewijs, streep dan het Burgerservicenummer door en plaats een aantekening op de kopie waarvoor deze bestemd is.
- Op een veilige manier digitale kopieën versturen van belangrijke documenten? Download dan de gratis app KopieID van de Rijksoverheid. Hiermee kunt u identiteitsgegevens doorstrepen die niet verwerkt mogen worden en kan er simpel en snel een watermerk op de kopie gezet worden met het doel en de datum van de kopie. Zo wordt het moeilijker om met de documenten te frauderen. Bewaar ook nooit kopieën van dergelijke belangrijke documenten op de computer, maar gebruik een usb-stick of harde schijf als back-up. Leeg daarnaast ook geregeld de prullenbak van uw computer, want deze documenten blijven kwetsbaar voor virussen.
- Pas uiteraard op voor phishingmails. Klik nooit op linkjes die u niet vertrouwt, ook niet van familie of vrienden, en wees vooral voorzichtig met uitnodigingen of winacties met Engelstalige teksten. Pas op met mails waarin gevraagd wordt om persoonlijke gegevens of waarin gevraagd wordt om een account te updaten of te resetten (tenzij u dit zelf aangegeven heeft). Heeft u op het werk per ongeluk op een phishingmail geklikt, meldt dit dan aan de ict-afdeling. Zet de computer vervolgens uit om snelle besmetting van bestanden te voorkomen.
- Download apps uitsluitend via de officiële app-stores en lees eerst de recensies. Pas op met gratis apps. Wanneer apps niet langer gebruikt worden, wis deze dan.
- Let op wanneer u een computer buitenshuis gebruikt, voornamelijk wanneer u op dat moment gebruik hebt gemaakt van social media of internetbankieren. Laat de browser niet uw wachtwoord onthouden of wis voor de zekerheid de browsergeschiedenis.
- Gooi documenten met persoonsgegevens niet bij het oud papier, maar koop een papierversnipperaar en haal alle documenten die vertrouwelijke informatie bevatten daar doorheen. Wilt u uw harde schijf wissen? Gebruik dan programma’s zoals Eraser, Sure Delete en Wipe Drive.
- Wees voorzichtig met privégegevens en zet nergens op internet uw mobiele nummer en geboortedatum.
- Meer weten of bent u op zoek naar voorlichting? Neem dan contact op met het Centraal Meld- en Informatiepunt voor Identiteitsfraude en -fouten (CMI), de Fraudehelpdesk of het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Zij geven voorlichting, helpen slachtoffers bij het doen van aangifte en helpen bij het oplossen van problemen.